Globální ekonomický výhled ČNB za květen 2021

Pro Středoevropana se může zdát, že pandemie covid-19 je již za námi, ale zejména v rozvojových zemích je situace stále kritická, to se samozřejmě promítá do nastavení měnové politiky na úrovni centrálního bankovnictví. ECB bude udržovat uvolněnou měnovou politiku dokud nebude naočkováno 70 % evropské populace. Na zasedání ECB 10.6.2021 se bude rozhodovat o budoucnosti nouzových nákupů státních dluhopisů. Restriktivní měnovou politiku FEDU by mohla podpořit stále se zvyšující proočkovanost, lepšící se parametry reálné ekonomiky i zvyšující se inflace.
Výhledy růstu HDP byly sníženy pouze pro Velkou Británii.
Spotřebitelská inflace byla mírně upravena k vyšším hodnotám než byl odhad minulý měsíc.

EU
I přes horší průběh epidemie a delší uzavírky, byl pokles ekonomiky mírnější než se očekávalo. Mezičtvrtletní propad dosáhnul téměř stejné hodnoty jako v posledním čtvrtletí roku 2020. Dubnové otevírání ekonomiky bude s rostoucí proočkovaností stále zrychlovat. Koncem června je cíl proočkovanosti 70 %, což umožní odstranění restrikcí. Sentiment průmyslových podniků v dubnu dosáhnul historických maxim, tato situace se samozřejmě odráží ve vyšším tlaku směrem k trhu práce. Sektor služeb se také pomalu vzpamatovává, ale zhoršily se problémy v dodavatelských řetězcích a zvýšil se také tlak na růst cen. Podle očekávání analytiků by měla ekonomika růst 4 % tempem v roce 2021 i 2022. Výhled inflace pro rok 2021 v eurozóně se zvýšil na 1,7 %, zatímco pro rok 2022 zůstal beze změn s hodnotou 1,3 %. Podle ECB by zrychlení cenového vývoje nemělo mít dlouhé trvání.

USA
V reakcích ke krokům Bílého domu i zlepšující se situaci epidemie covid-19, kdy již více než 46 % populace dostalo minimálně první dávku, rostou výhledy americké ekonomiky. V prvním čtvrtletí došlo k rekordnímu růstu HDP, jenž byl tažen březnovými nákupy podpořenými prvními vládními stimuly. Mezinárodní obchod roste, import dokonce překročil předkoronavirové objemy. Inflace v dubnu vyskočila na nejvyšší hodnotu od finanční krize. Nejvíce rostou ceny energií o 25,1 %, pohonné hmoty téměř o 50 %, hotové výrobky o 9,4 %. Akademici varují před přehřátím ekonomiky než dojde ke snížení tempa kvantitativního uvolňování.

RUSKO
V prvním čtvrtletí pokračuje zmírnění propadu ekonomické aktivity. Tempo propadu HDP v prvním čtvrtletí dosáhlo 1 %. Podle Ruské centrální banky dochází k robustnímu obnovení poptávky převyšující v některých odvětvích nabídku. Prognóza inflace pro tento rok bude v rozmezí 4,7 až 5,2 %, v polovině příštího roku by se měla navrátit k cíli 4 %. Růst HDP by měl dosáhnout 3 – 4 %.

ČÍNA
V prvním čtvrtletí došlo k prudkému meziročnímu růstu o 18,3 %. Vzhledem ke zlepšující se epidemické situaci se nepředpokládají restrikce na národní úrovni. Analytici předpokládají meziroční růst v roce 2021 o 8,7 % a v roce 2022 o 5,6 %. Spotřebitelské ceny letos porostou tempem 1,5 % a v příštím roce zrychlí na 2,2 %.

Zdroj:

https://www.cnb.cz/cs/menova-politika/gev/