Prověřovatel vozů Cebia mění po 30 letech majitele, ovládla jej skupina Portiva

Jednička na tuzemském trhu v prověřování ojetin, společnost Cebia, kterou založili v devadesátých letech spolužáci Martin Prajer, Martin Krejčík a Ivo Kožušník, po 10 letech stabilního růstu mění majitele. Podle HN nový vlastník, holding EAG vlastněný Portivou, za ni zaplatil částku kolem 500 mil. CZK. Toto spojení významně rozšíří portfolio a hloubku dosud nabízených služeb, zejména u společnosti Carvago, zaměřené na online nákupy vozů. Dále do skupiny dodávající software pro dealery, autobazary, STK a leasingové společnosti, patří Teas i Autosoft, nebo datová platforma Alpha Analytics.

Cebia za rok 2020 podle předběžných výsledků dosáhla tržeb 170 mil. CZK. Holding EAG se pokusí protlačit služby Cebie na trhy kde již působí, jako je Slovensko, Polsko, Německo, Rakousko, později Francie či země Beneluxu.

Skupina Portiva, jenž začínala v energetice, kde vlastní větrné i solární elektrárny s celkovým výkonem 30 MW, se vzhledem k situaci s výstavbou nových zelených elektráren začala dívat jiným směrem.

Zdroj:

https://www.portiva.cz/pdf/2021/2021-03-04_euro.cz_-_Cebia_meni_po_30_letech_majitele._Ceskou_%20jednicku_v_proverovani_ojetin_koupila_investicni_spolecnost_PORTIVA.pdf

https://www.portiva.cz/pdf/2021/2021-03-02_czechcrunch.cz_-_Velky_obchod_na_ceskem_trhu_s_ojetymi_vozy.pdf

https://www.portiva.cz/pdf/2021/2021-03-01_Hospodarske_noviny_-_Proverovatele_vozu_Cebia_ovladla_skupina_PORTIVA.pdf