Portfolio kryptoměny

Co je kryptoměna?

Kryptoměny jsou oblíbené zejména u mladších ročníků, které mají blíže k moderním technologiím. Pokud se rozhodnete učinit krok k nákupu kryptoměn a podpořit tento segment, mnohými nazývaný jako segment budoucnosti, počítejte s tím, že tato virtuální měna může být vysoce volatilní, protože cena je čistě spekulativní a odvíjí se zde více jak jinde na víře v jeho budoucí hodnotu. Máme velké množství kryptoměn a pouze málo z nich se dá v reálném životě opravdu používat. Plno obchodníků nabízí téměř neznámé kryptoměny, které sice mohou být upsány na burze, ale pamatujte, že se vždy musí najít protistrana, nechtějte se dostat do pozice, že Vámi vlastněnou kryptoměnu vlastní pouze malý počet klientů a „vykupuje“ ji pouze tato firma. Velké množství nových kryptoměn zanikne, protože nemůže konkurovat zaběhlým kryptoměnám. Zejména si dejte pozor v předprodeji tokenů (ICO, IEO)

V minulosti jsme byli svědky prudkých cenových výkyvů, které nemají vysvětlení, tudíž pokud nejsme schopni dešifrovat chování trhu zpětně, jak to bude s jeho předpovídáním?

Pokud nemáte čas procházet white-papery a sledovat aktuální dění a přesto trváte na investici do kryptoměn, zakotvěte v tradičních kryptoměnách, které mají velkou kapitalizaci a jsou nejrozšířenější v reálném životě.

Nákup na burzách kryptoměn
Stějně jako akciové burzy se zprostředkovává obchod mezi zájemci o nákup a prodej. Účtují se poplatky (+-0,1%)

Nákup ve směnárnách kryptoměn
Nákup a prodej je jednoduší než na burze, ale dražší, směnárna vychází z cen burzovních, ale připočítává si poplatky.

Nákup v kryptoměnových bankomatech
Automatizovaná směnárna, kdy se mění hotovost za kryptoměnu, podle burzovních cen. Při prodeji kryptoměn musíte automat navštívit dvakrát.

Ke studiu trhu se používá
fundamentální analýza – zkoumá vlastnosti aktiva, zda kryptoměna a její plán dává smysl
technická analýza – zkoumá vývoj ceny z grafů
sentimentální analýza – zkoumá náladu trhu

Použijte srovnávače coinů, které sledují kapitalizaci, cenu, vypočítávají průměr podle různých burz a ukazují věrohodný obraz trhu. (Messari, Coinmarketcap)

Zvolte si důvěryhodnou/velkou krypto burzu, rozhodněte se, jak budete uchovávat kryptoměny a vyberte vhodnou kryptoměnu podle:
-historie
-použití v reálném životě
-transparentnost
-ověřený vývojářský tým
-cena
-objemy obchodů
-využijte analýz
-pročtěte white-papery (můžeme přirovnat k veřejným emisním podmínkám dluhopisů)
-crypto roadmap (znázorňuje strategie a cíle dané kryptoměny)