Kryptoměny

Kryptoměna je typ virtuální měny (elektronických peněz), která je vyráběna (těžena) počítači připojenými na internet a počítajícími algoritmy nebo je celé množství vydáno jednotně. Jedná se o virtuální měnu uchovávající se pouze jako zápis v paměti, nikoliv ve fyzické podobě. Podle některých se jedná o novodobý druh peněz, avšak oficiálně se nejedná o peníze, ale nehmotnou věc. Původní myšlenka byla vytvořit neovlivnitelnou měnu, která nepodléhá okolním vlivům, devalvacím, je decentralizovaná a umožňuje okamžitý anonymní převod finančních prostředků kdekoliv po světě.

Kryptoměna se opírá o asymetrickou kryptografii, tj. šifrování, pro řetězení digitálních podpisů jednotlivých převodů, peer-to-peer sítě a decentralizaci.

Díky svým vlastnostem a omezenému množství jsou považovány i za investiční instrumenty, ale pozor, musíte najít kupce, který bude také věřit uváděné hodnotě.

Aby projekt získal potřebný kapitál na následnou těžbu, může zorganizovat primární úpis své vlastní virtuální mince (ICO), kdy investoři získají přednostní přístup k dané kryptoměně.

Díky své anonymitě a nízké regulaci se dá snadno využít ke korupci a kriminalitě.
Pro uchování kryptoměn může majitel pověřit kryptoburzu v takzvaných peněženkách (jde je pojistit), pověřit jinou instituci nebo si je na vlastní riziko uchovávat sám.

Blockchain je veřejná databáze transakcí, která zajišťuje jejich nepopiratelnost. Je několik typů těchto ověřovacích protokolů, na jejichž základě se tvoří bloky, obsahující veškeré informace. Obsah nového bloku musí schválit všichni ověřovatelé a nelze pak měnit.

Nemá žádnou nadřízenou autoritu
Není sektorově omezena
Odesílání napřímo bez prostředníků
Silné šifrování
S transakcí nejsou spojeny citlivé údaje
Transparentnost
Nízké poplatky
Platbu nejde stornovat

Nejpopulárnější kryptoměny

Bitcoin,Ethereum,Litecoin,Monero,EOS,