J&T Banka Art Index 2021: Končí Kovanda, Merta, Kokolia a další

Na první příčce J&T Banka Art Indexu, mapujícího od roku 2014 nejvíce viditelné umělce narozené po roce 1960, se opětovně umístila Eva Koťátková, která posledních deset let patří k mezinárodně nejúspěšnějším českým umělcům. Tento žebříček osmatřicetiletá absolventka malířského ateliéru Vladimíra Skrepla a Jiřího Kovandy ovládla již potřetí.

Pomyslným skokanem roku se stala Vendula Chládková, jejíž ilustrace, mimo jiné díky spolupráci s Kühnovým dětským sborem nebo dětským vysíláním České televize, znají i lidé co současné umění nesledují. Posunula se z 36. místa na krásnou 16. příčku.

Index sledující současnou uměleckou scénu by měl pomoci v orientaci ve zdánlivém chaosu nejnovějšího umění. Ve snaze dát více prostoru mladším, padlo rozhodnutí posunout věkovou hranici autorů a dát více prostoru mladším generacím, které se začínají uplatňovat čím dál výrazněji. Proto autoři narození před rokem 1961 byli přesunuti do kategorie „novodobých klasiků“. Jména jako Jiří Kovanda, Jan Merta, Vladimír Kokolia a další o kvalitách své tvorby dávno přesvědčili. I z tohoto důvodu se do první stovky dostalo šestnáct nových umělců a umělkyň.

Anna Huláčová, jenž se za poslední čtyři roky posunula z 95. místa na 11. místo nasbírala nejvíce bodů za domácí výstavy.

Za nejúspěšnějšího umělce na mezinárodním poli jak v loňském, tak předloňském roce můžeme považovat Krištofa Kinteru.

Kompletní přehled výsledků najdete na: www.jtbankaartindex.cz

Zdroj:

https://www.jtfg.com/media-servis/1183507-jt-banka-art-index-2021-konci-kovanda.html