Investiční skupina Arca koupila betonárnu s lomy

Investiční skupina Arca koupila betonárnu s lomy

Investiční skupina #ArcaCapital prostřednictvím své dceřiné společnosti Arca Automotive Holding (AAH) koupila stoprocentní podíl ve firmě PREFA-STAV s.r.o., která sídlí v Topoľčanech a působí na trhu 25 let. Provozuje betonárny, panelárnu, vlastní dva lomy a zámečnickou dílnu.

Pro skupinu Arca Capital jde o zajímavou akvizici, neboť její strategie je založená na vzájemně se doplňujících aktivitách. Touto akvizicí získala Arca významný vliv v průmyslové zóně v Topoľčanech. Strategická je především poloha betonárky PREFA STAVU, která je v blízkosti výrobně-logistického areálu AAH Park Topoľčany. Ten se rozkládá na deseti hektarech a skupina Arca zde chce vybudovat výrobní a skladové haly s celkovou plochou až 50 tisíc metrů čtverečních.

„Důvodem naší investice bylo kromě generační výměny, která se uskutečnila na straně prodávajících, také právě množství synergických efektů, jež dokážeme využít při výstavbě sousedícího areálu,“ uvedl Rastislav Velič, předseda představenstva Arca Capital. Jednou z mnoha výhod je například právě možnost dodávat na stavbu budov železobetonové konstrukce, prefabrikáty, kamenivo a betony.

„Je to akvizice, která je pro nás ekonomicky velmi přínosná, neboť jsme objednatelem, jenž vlastní dodavatele, tedy dodáváme sami sobě. Hlídáme si cenu a zároveň vysokou kvalitu,“ dodal Matej Danóci, předseda představenstva AAH.
Společnost PREFA-STAV byla založena v červnu 1994 a má téměř 60 zaměstnanců. Její obrat je kolem tří milionů eur. Sídlo má v Topoľčanech. Jednotlivé provozy – betonárny a zámečnická dílna – se nalézají v Topoľčanech, lom v Závadě. Lom, betonárna a panelárna v Podlužanech nabízejí různé betonové výrobky. Předmětem činnosti, který vyplývá z jednotlivých provozů, je těžba a zpracování štěrkopísků, prodej štěrku, výroba transportbetonu, výroba a montáž betonových a železobetonových prefabrikátů, výroba a montáž ocelových konstrukcí a jiných zámečnických výrobků.