Auto převezeme odkudkoli kamkoli

Skupina Portiva koncem roku 2019 pořídila nákupní park v Ivančicích, následně se rozjela jednání o nákupu nákupního centra Central Kladno. Oba tyto projekty se realizovaly za přítomnosti společnosti Micronix, která se podobně jako skupina Portiva specializuje především na energetiku. Portiva se nadále poohlíží po dominantních nákupních centrech mimo velká města z důvodu menší konkurence.

V automotive Portiva ovládá skupinu EAG, jež je jedničkou v datových technologiích v ČR i na SK. Skupina spolupracuje prakticky se všemi importéry a v roce 2019 se prostřednictvím jejich softwaru prodaly vozy za 120 mld. CZK. EAG plánuje stát se jedničkou v celé EU, proto expanduje především do Německa, Rakouska a Švýcarska.

Firma Carvago, jež je jedna ze šesti společností skupiny EAG, zaměřující se na obchod s ojetinami, patří mezi 5 top obchodníků ve firemním segmentu, aktuálně se platforma zaměřuje na retail. Do konce roku je v plánu mít na platformě 1 mil. vozů z celé EU. Zákazník si auto vyhledá přes platformu, prověří a do 14 dnů od kliknutí bude auto doručeno až před jeho dům, včetně vyřízeného financování, prohlídky, úprav i dalších věcí. Tento projekt je finančně náročný, jelikož každé auto nejdříve Carvago koupí, následně jej prodá zákazníkovi. Zákazník tudíž obdrží záruku přímo od firmy Carvago.

Skupina má schválené bondy od ČNB až do výše 1,5 mld. CZK, z nichž reálně vydala 3 emise dluhopisů po 100 mil. CZK. Tyto dluhopisy pokryjí z 20% plánované financování sektoru automotive.

Portiva má dále v plánu ve svém fondu Watt & Yield navýšit objem finančních prostředků do 5 let na 3 mld. CZK. Do fondu se zaměřením na energetiku a zelené nemovitosti budou postupně přesouvány projekty ze skupiny i externích zdrojů.

V loňském roce došlo na rozšíření portfolia o slovinskou papírnu Vipap. Tato papírna byla zakoupena konsorciem investorů od českého státu. V současné době se chystá investice do změny produktového portfolia.

Na konci roku 2020 by skupina Portiva měla spravovat majetek kolem 7 mld. CZK, obrat naroste k sumě 3,5 mld CZK, EBITDA se předpokládají kolem 600 mil. CZK a zadlužení se zvedne z 28% na zhruba 40%. Pro dalších 18 měsíců jsou v plánu investice více než 2 mld. CZK.

Zdroj:

https://www.portiva.cz/pdf/2020/2020-10-12-auto.pdf