Portfolio p2p půjčky

P2P půjčky „investování“ je další z možností na rozmnožení finančních prostředků. Základní myšlenka tohoto projektu je, že si mezi sebou budou půjčovat lidé, jako rovný s rovným. Mezi žadateli o půjčku a investory stojí platforma, která vše zprostředkovává a zajišťuje anonymitu obou stran, což snižuje možnost odhadnout dlužníka.

V první řadě si zvolte platformu, se kterou budete spolupracovat. Vybrat si můžete z českých nebo i zahraničních, dále také záleží, na jaký druh klientů se platforma specializuje, zda cílí na klienty bank nebo na klienty se špatnou úvěrovou historií, klienty „lichvářů“. Přečtěte si, jak platforma posuzuje žadatele o půjčku, jaké si za to účtuje poplatky a případně, jestli i nějaké půjčky zastřešuje a garantuje. Počítejte s tím, že čím jistější investice s případnou garancí ze strany platformy máte, tím menší úrok obdržíte a zda Vám tento úrok stojí za Váš čas. Můžete zde najít i klienty, kteří si půjčí třeba na auto s úrokem 15,20,30% p.a., pak je výnos poněkud zajímavější, ale i riziko. Každá platforma samozřejmě své uživatele prověřuju a přiděluje jim rating.
Na těchto platformách si lidé půjčují peníze z různých důvodů, pokud to platforma umožňuje, zjistěte si důvod, proč volí zrovna tuto možnost, může to být pro mnohé poslední šance, jak se dostat k penězům, jelikož je jinde z nějakého důvodu odmítli, třeba pro jejich špatnou úvěrovou historii. Přestože Vám u žadatele o půjčku bude svítit zeleně počet půjček přes tuto platformu, čisté registry a ověřený příjem, nemusí to znamenat návratnost investice.

Některé platformy také umožňují automatické investování. Záleží tedy na Vašich očekáváních.

Podívejte se, zda platforma uvádí statistiky (jak se splácí, kolik je v prodlení atd.).

Máme za to, že tato služba je spíše pro malé investory se sociálním cítěním a hodně volným časem. Nedovedeme si představit, že bychom každého půl roku vzali vydělaný milion a kouskovali jej na této platformě mezi žadatele o půjčku. Platformy sice hodně věcí automatizují a ulehčují, stále si však musíme vybrat mezi žadateli o půjčku toho vhodného kandidáta a kontrolovat platební morálku.